Dołącz do nas

Ergonomia i zdrowie

Wentylacja i jednorazowe ręczniki są kluczem do bezpieczeństwa w nowej normalności


Eksperci są zgodni, że budowa zaufania w obiektach będzie podstawą dla zachowania bezpieczeństwa personelu i klientów w sektorze gastronomii i hotelarstwa.

Specjaliści pracujący w branży zaopatrzenia i cateringu w całej Europie spotkali się online, aby dowiedzieć się, jak zachować higienę i bezpieczeństwo w firmach w postpandemicznej rzeczywistości.

W spotkaniu wzięli udział specjaliści z zakresu mikrobiologii, zrównoważonego rozwoju i branży HORECA, którzy przedstawili skuteczne strategie działania wraz z naukowymi podstawami, które stoją za ich poradami.

Eksperci Marc Van Ranst (profesor z KU Leuven i Rega Institute for Medical Research), Keith Redway (emerytowany wykładowca na Wydziale Nauk Biomedycznych University of Westminster) oraz Mark Wilcox (profesor z Leeds University i Leeds Teaching Hospitals), podzielili się wiedzą i wynikami własnych badań w zakresie znaczących różnic w rozprzestrzenianiu się wirusów i bakterii w zależności od metody osuszania dłoni.

Naukowcy zgodnie podkreślali, że stosowanie jednorazowych ręczników do osuszania dłoni po umyciu oraz dobra wentylacja stanowią klucz do zachowania bezpieczeństwa personelu i klientów oraz ograniczania rozprzestrzeniania się choroby – nawet w okresie wolnym od pandemii. Jest to zgodne z najnowszymi zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) z majowego wydania czasopisma „Journal of Hospital Infection”, według których do mycia i osuszania dłoni należy stosować tylko środki na bazie alkoholu lub papier bibułkowy.

Wszystkie prezentacje w formie wideo są dostępne pod tym linkiem.

DZIĘKUJEMY ŻE JESTEŚ Z NAMI!

Zainteresował Cię ten artykuł?
Podziel się nim ze znajomymi !


Kontynuuj
Reklama