Dołącz do nas

Ergonomia i zdrowie

Wentylacja i jednorazowe ręczniki są kluczem do bezpieczeństwa w nowej normalności


Eksperci są zgodni, że budowa zaufania w obiektach będzie podstawą dla zachowania bezpieczeństwa personelu i klientów w sektorze gastronomii i hotelarstwa.

Specjaliści pracujący w branży zaopatrzenia i cateringu w całej Europie spotkali się online, aby dowiedzieć się, jak zachować higienę i bezpieczeństwo w firmach w postpandemicznej rzeczywistości.

W spotkaniu wzięli udział specjaliści z zakresu mikrobiologii, zrównoważonego rozwoju i branży HORECA, którzy przedstawili skuteczne strategie działania wraz z naukowymi podstawami, które stoją za ich poradami.

Eksperci Marc Van Ranst (profesor z KU Leuven i Rega Institute for Medical Research), Keith Redway (emerytowany wykładowca na Wydziale Nauk Biomedycznych University of Westminster) oraz Mark Wilcox (profesor z Leeds University i Leeds Teaching Hospitals), podzielili się wiedzą i wynikami własnych badań w zakresie znaczących różnic w rozprzestrzenianiu się wirusów i bakterii w zależności od metody osuszania dłoni.

Naukowcy zgodnie podkreślali, że stosowanie jednorazowych ręczników do osuszania dłoni po umyciu oraz dobra wentylacja stanowią klucz do zachowania bezpieczeństwa personelu i klientów oraz ograniczania rozprzestrzeniania się choroby – nawet w okresie wolnym od pandemii. Jest to zgodne z najnowszymi zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) z majowego wydania czasopisma „Journal of Hospital Infection”, według których do mycia i osuszania dłoni należy stosować tylko środki na bazie alkoholu lub papier bibułkowy.

Wszystkie prezentacje w formie wideo są dostępne pod tym linkiem.

DZIĘKUJEMY ŻE JESTEŚ Z NAMI!

Zainteresował Cię ten artykuł?
Podziel się nim ze znajomymi !


Kontynuuj
Reklama

Bezpieczeństwo

5,9 wypadków na 100 osób. Amazon zastąpi pracowników autonomicznymi robotami


Jak podaje branżowy raport „Primed for Pain” opracowany przez Strategic Organizing Center, wskaźnik poważnych obrażeń wśród pracowników Amazon (2020 r.) był o blisko 80 proc. wyższy niż wszystkich pozostałych pracodawców w branży magazynowej. Ponad 27 tys. zatrudnionych przez Amazon pracowników wymagało na skutek wypadku opieki medycznej wykraczającej poza udzielenie pierwszej pomocy lub nie było w stanie kontynuować pracy. (więcej…)


Kontynuuj

Ergonomia i zdrowie

Powrót do pracy w biurze – kłopot czy wybawienie?


Po ponad roku od chwili, kiedy za sprawą pandemii pracownicy z dnia na dzień musieli przejść na  pracę zdalną, nadszedł czas, gdy firmy zaczynają zachęcać pracowników do powrotu do biur. Czy pracownicy chcą rzeczywiście tego powrotu? Czy oznacza to dla nich wyczekiwany powrót do utraconej normalności? (więcej…)


Kontynuuj

Ergonomia i zdrowie

Bezpłatne narzędzie do oceny dobrostanu pracownika


Amerykański National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) udostępnił bezpłatnie kwestionariusz oceny dobrostanu pracowników (WellBQ), który zapewnia zintegrowaną ocenę dobrostanu pracowników w wielu obszarach, m.in. życia zawodowego, pozazawodowego oraz stanu zdrowia fizycznego i psychicznego. (więcej…)


Kontynuuj

Ergonomia i zdrowie

Związek między dobrostanem a produktywnością


Pomiędzy dobrym samopoczuciem a wydajnością istnieje wzajemna relacja. Jeśli popracujemy nad poziomem produktywności organizacji, to robiąc to we właściwy sposób, często podniesiemy poziom dobrego samopoczucia. (więcej…)


Kontynuuj

Ergonomia i zdrowie

Ile pić, co pić, kiedy pić?


Co dziesiąty Polak w ogóle nie pije wody, a ponad 80 proc. z nas spożywa jej za mało w ciągu dnia – wynika z badań PBS dla Stowarzyszenia „Woda w Domu i w Biurze". Nie pijemy wody regularnie, lecz sięgamy po nią dopiero wtedy, gdy odczuwamy pragnienie. Większość z nas pije tylko 3-4 szklanki, czyli około litra wody dziennie, co stanowi zaledwie połowę zalecanej przez ekspertów normy. Jedynie 6 proc. respondentów spożywa odpowiednią jej ilość w ciągu dnia.

(więcej…)


Kontynuuj

Ergonomia i zdrowie

Raport: Długie godziny pracy mogą zwiększyć liczbę zgonów z powodu chorób serca i udarów


745 tysięcy pracowników zmarło w 2016 roku z powodu pracy dłuższej niż 55 godzin tygodniowo – podają we wspólnym raporcie WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) oraz ILO (Międzynarodowa Organizacja Pracy). 398 tys. osób zmarło z powodu udaru, a 347 tys. z powodu chorób serca. W latach 2000-2016 liczba zgonów spowodowanych wielogodzinną pracą wzrosła z powodu udaru o 19% a chorób serca o 42%. Liczba osób pracujących przez wiele godzin szacowana jest na ok. 479 milionów pracowników, czyli 9% osób pracujących. (więcej…)


Kontynuuj

Popularne