Dołącz do nas

Ergonomia i zdrowie

Niebezpieczne przemęczenie w pracy


Praca w nadgodzinach i przemęczenie są jedną z poważniejszych przyczyn wypadków przy pracy. Dotyczy to na przykład kierowców, którzy pracują bez odpoczynku czy zmiennika na długiej trasie – powiedziała IAR rzeczniczka Państwowej Inspekcji Pracy Danuta Rutkowska.

Kontrole czasu pracy kierowców ujawniły, że planuje się im często wbrew przepisom dwukrotne rozpoczynanie pracy w tej samej dobie. Najczęściej stwierdzaną nieprawidłowością jest naruszanie zasady pięciodniowego tygodnia pracy i niezapewnienie odpowiedniego odpoczynku.
Nic więc dziwnego, że transport, to jedna z trzech branż, w której występuje najwięcej wypadków przy pracy. Jeszcze gorzej jest w budownictwie i górnictwie. Tu jednak nie chodzi tylko o przemęczenie ale na przykład brak kasku ochronnego czy brak odpowiednich zabezpieczeń przy pracy na wysokościach. Inne przyczyny to brak szkoleń bhp, rozpoczynanie pracy bez badań lekarskich czy bez oceny ryzyka zawodowego - podkreśla Danuta Rutkowska.

Na wypadki najbardziej narażone są osoby, które niedawno rozpoczęły pracę, nie mają doświadczenia i nie znają ryzyka związanego z konkretnym stanowiskiem pracy. Tutaj przyczyną nieszczęść jest również brawura.
- Wypadkom ulegają też często pracownicy w wieku 55-64 lata. Zdarza się, że lekceważą zagrożenia. Uważają, że ich doświadczenie pozwala na większy luz. Takie zaś myślenie może zakończyć się tragicznie - zwraca uwagę inspektor Rutkowska. Dodaje, że w wypadkach przy pracy giną najczęściej pracownicy małych i średnich firm.

[IAR] 

DZIĘKUJEMY ŻE JESTEŚ Z NAMI!

Zainteresował Cię ten artykuł?
Podziel się nim ze znajomymi !


Kontynuuj
Reklama

Bezpieczeństwo

5,9 wypadków na 100 osób. Amazon zastąpi pracowników autonomicznymi robotami


Jak podaje branżowy raport „Primed for Pain” opracowany przez Strategic Organizing Center, wskaźnik poważnych obrażeń wśród pracowników Amazon (2020 r.) był o blisko 80 proc. wyższy niż wszystkich pozostałych pracodawców w branży magazynowej. Ponad 27 tys. zatrudnionych przez Amazon pracowników wymagało na skutek wypadku opieki medycznej wykraczającej poza udzielenie pierwszej pomocy lub nie było w stanie kontynuować pracy. (więcej…)


Kontynuuj

Ergonomia i zdrowie

Powrót do pracy w biurze – kłopot czy wybawienie?


Po ponad roku od chwili, kiedy za sprawą pandemii pracownicy z dnia na dzień musieli przejść na  pracę zdalną, nadszedł czas, gdy firmy zaczynają zachęcać pracowników do powrotu do biur. Czy pracownicy chcą rzeczywiście tego powrotu? Czy oznacza to dla nich wyczekiwany powrót do utraconej normalności? (więcej…)


Kontynuuj

Ergonomia i zdrowie

Wentylacja i jednorazowe ręczniki są kluczem do bezpieczeństwa w nowej normalności


Eksperci są zgodni, że budowa zaufania w obiektach będzie podstawą dla zachowania bezpieczeństwa personelu i klientów w sektorze gastronomii i hotelarstwa. (więcej…)


Kontynuuj

Ergonomia i zdrowie

Bezpłatne narzędzie do oceny dobrostanu pracownika


Amerykański National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) udostępnił bezpłatnie kwestionariusz oceny dobrostanu pracowników (WellBQ), który zapewnia zintegrowaną ocenę dobrostanu pracowników w wielu obszarach, m.in. życia zawodowego, pozazawodowego oraz stanu zdrowia fizycznego i psychicznego. (więcej…)


Kontynuuj

Ergonomia i zdrowie

Związek między dobrostanem a produktywnością


Pomiędzy dobrym samopoczuciem a wydajnością istnieje wzajemna relacja. Jeśli popracujemy nad poziomem produktywności organizacji, to robiąc to we właściwy sposób, często podniesiemy poziom dobrego samopoczucia. (więcej…)


Kontynuuj

Ergonomia i zdrowie

Ile pić, co pić, kiedy pić?


Co dziesiąty Polak w ogóle nie pije wody, a ponad 80 proc. z nas spożywa jej za mało w ciągu dnia – wynika z badań PBS dla Stowarzyszenia „Woda w Domu i w Biurze". Nie pijemy wody regularnie, lecz sięgamy po nią dopiero wtedy, gdy odczuwamy pragnienie. Większość z nas pije tylko 3-4 szklanki, czyli około litra wody dziennie, co stanowi zaledwie połowę zalecanej przez ekspertów normy. Jedynie 6 proc. respondentów spożywa odpowiednią jej ilość w ciągu dnia.

(więcej…)


Kontynuuj

Popularne