Dołącz do nas

Ergonomia i zdrowie

E jak Ergonomiczna Lista Kontrolna MOP


Bezpieczeństwo podczas pracy przy maszynach – na co należy zwrócić uwagę

dr Zbigniew Jóźwiak

Fragment listy drukowanej w drukowanych wydaniach numerach ATESTU.

50. Zastosowanie uchwytów i zacisków sprawi, że prace wykonywane przy maszynach będą bezpieczne i wydajne. Trzeba pamiętać, że nie należy używać rąk jako uchwytów, do tego jest specjalne oprzyrządowanie. Dzięki wykorzystaniu zacisków mocujących obrabiane przedmioty można je utrzymywać we właściwym położeniu – pozwala to zarówno zwiększyć wydajność i precyzję pracy, jak również łatwiej utrzymać stabilną, poprawną pozycję ciała. Niemniej ważną, zwłaszcza dla bezpieczeństwa pracy, zaletą uchwytów i zacisków jest uwolnienie rąk od konieczności trzymania (często ze znaczną siłą) obiektów poddawanych obróbce. Dzięki uchwytom ręce utrzymywane są z dala od narzędzi i ruchomych części maszyn. Dobrze zaprojektowane uchwyty, poza zapewnieniem odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa, muszą umożliwiać dokładne prowadzenie narzędzi, a także pewnie utrzymywać przedmiot pracy bez możliwości przesunięcia go ani obrotu podczas obróbki. Wygodne uchwyty powinny być łatwo zaciskane i zwalniane i nie mogą być zbyt ciężkie. W przypadku konieczności użycia ciężkich uchwytów trzeba rozważyć możliwość zastąpienia ręcznego ich przemieszczania przez mechaniczne. Uchwyty nie mogą mieć ostrych krawędzi – zawsze przecież można je zaokrąglić, a to zapobiegnie zarówno powstawaniu urazów ciała pracowników, jak i uszkodzeniom obrabianych elementów. Oczywiście uchwyty powinny charakteryzować się odpowiednią dla rodzaju obróbki i wielkości utrzymywanych przedmiotów wytrzymałością. Niezwykle ważny jest stan techniczny uchwytów – przedmioty pracy nie tylko mogą zostać uszkodzone przez zwykły kontakt fizyczny z uszkodzonymi szczękami, mogą również wysunąć się, powodując powstanie ryzyka uszkodzenia maszyny, a przede wszystkim poważnego wypadku.

51. Należy wykorzystywać jedynie bezpieczne maszyny. Nie wszystkie maszyny mające taki sam poziom wydajności i jakości produkcji są jednakowo bezpieczne. Niekiedy zmniejszenie ceny maszyny odbywa się właśnie kosztem stopnia zapewnienia użytkownikom bezpieczeństwa. Oczywiście wszystkie maszyny będące w legalnym obrocie mają odpowiednie certyfikaty bezpieczeństwa, dotyczy to jednak zazwyczaj minimalnego poziomu bezpieczeństwa. Większym problemem jest kupowanie maszyn z tzw. drugiej ręki, o bliżej nieznanym stopniu zużycia. Zawsze więc należy upewnić się, że nabywane maszyny są w pełni bezpieczne. Wykorzystywanie jedynie bezpiecznych maszyn stanowi najlepszy sposób zapobiegania wypadkom. Niekiedy już w trakcie eksploatacji okazać się może, że stan bezpieczeństwa nowo zakupionej (zwłaszcza na rynku wtórnym) maszyny ma jednak pewne luki – rozwiązaniem tego problemu jest z pewnością zakładanie dodatkowych osłon wokół elementów szczególnie niebezpiecznych. Wiąże się to jednak zarówno z nieprzewidzianymi kosztami, jak i ryzykiem, dlatego też zawsze zaleca się zakup maszyn bezpiecznych, w których wszystkie osłony i niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa elementy montowane są przez producenta. Podczas wyboru konkretnego modelu maszyny należy w szczególności zwrócić uwagę na osłony ruchomych części – obracających się wałów, kół, rolek, wielokrążków i przekładni, a także elementów będących w ruchu postępowo-zwrotnym oraz na bezpieczeństwo punktów operacji ręcznych (patrz p. 53). Należy również upewnić się co do bezpieczeństwa stref zasilania i odbierania polegającego m.in. na eliminacji konieczności umieszczania rąk w pobliżu elementów maszyny będących w ruchu. Minimalizację ryzyka wypadków w takich sytuacjach osiągnąć można np. przez zastosowanie automatycznych lub mechanicznych podajników i odbieralników (patrz p. 52).
Warto również upewnić się, czy rutynowa konserwacja maszyn może odbywać się w sposób bezpieczny, zazwyczaj jednak, szczególnie podczas dokonywania napraw i przeglądów, maszyny należy zatrzymywać.

Hidden Content

DZIĘKUJEMY ŻE JESTEŚ Z NAMI!

Zainteresował Cię ten artykuł?
Podziel się nim ze znajomymi !


Kontynuuj
Reklama

Bezpieczeństwo

5,9 wypadków na 100 osób. Amazon zastąpi pracowników autonomicznymi robotami


Jak podaje branżowy raport „Primed for Pain” opracowany przez Strategic Organizing Center, wskaźnik poważnych obrażeń wśród pracowników Amazon (2020 r.) był o blisko 80 proc. wyższy niż wszystkich pozostałych pracodawców w branży magazynowej. Ponad 27 tys. zatrudnionych przez Amazon pracowników wymagało na skutek wypadku opieki medycznej wykraczającej poza udzielenie pierwszej pomocy lub nie było w stanie kontynuować pracy. (więcej…)


Kontynuuj

Ergonomia i zdrowie

Powrót do pracy w biurze – kłopot czy wybawienie?


Po ponad roku od chwili, kiedy za sprawą pandemii pracownicy z dnia na dzień musieli przejść na  pracę zdalną, nadszedł czas, gdy firmy zaczynają zachęcać pracowników do powrotu do biur. Czy pracownicy chcą rzeczywiście tego powrotu? Czy oznacza to dla nich wyczekiwany powrót do utraconej normalności? (więcej…)


Kontynuuj

Ergonomia i zdrowie

Wentylacja i jednorazowe ręczniki są kluczem do bezpieczeństwa w nowej normalności


Eksperci są zgodni, że budowa zaufania w obiektach będzie podstawą dla zachowania bezpieczeństwa personelu i klientów w sektorze gastronomii i hotelarstwa. (więcej…)


Kontynuuj

Ergonomia i zdrowie

Bezpłatne narzędzie do oceny dobrostanu pracownika


Amerykański National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) udostępnił bezpłatnie kwestionariusz oceny dobrostanu pracowników (WellBQ), który zapewnia zintegrowaną ocenę dobrostanu pracowników w wielu obszarach, m.in. życia zawodowego, pozazawodowego oraz stanu zdrowia fizycznego i psychicznego. (więcej…)


Kontynuuj

Ergonomia i zdrowie

Związek między dobrostanem a produktywnością


Pomiędzy dobrym samopoczuciem a wydajnością istnieje wzajemna relacja. Jeśli popracujemy nad poziomem produktywności organizacji, to robiąc to we właściwy sposób, często podniesiemy poziom dobrego samopoczucia. (więcej…)


Kontynuuj

Ergonomia i zdrowie

Ile pić, co pić, kiedy pić?


Co dziesiąty Polak w ogóle nie pije wody, a ponad 80 proc. z nas spożywa jej za mało w ciągu dnia – wynika z badań PBS dla Stowarzyszenia „Woda w Domu i w Biurze". Nie pijemy wody regularnie, lecz sięgamy po nią dopiero wtedy, gdy odczuwamy pragnienie. Większość z nas pije tylko 3-4 szklanki, czyli około litra wody dziennie, co stanowi zaledwie połowę zalecanej przez ekspertów normy. Jedynie 6 proc. respondentów spożywa odpowiednią jej ilość w ciągu dnia.

(więcej…)


Kontynuuj

Popularne