Dołącz do nas

dobre praktyki

Bezpiecznie chłodzony browar


W koncernie Heinekena obowiązują trzy priorytety – bezpieczeństwo, jakość produktu i edukacja pracowników. W tej chwili w jego skład wchodzi ponad 120 browarów z 70 krajów produkujących około 200 gatunków piwa. W Polsce koncern jest właścicielem Grupy Żywiec SA skupiającej pięć browarów – w Żywcu, Cieszynie, Leżajsku, Warce i Elblągu.

Konrad Rudniewski

Tradycje piwowarskie w Elblągu sięgają średniowiecza. Nawiązało do nich założone w 1872 roku Towarzystwo Akcyjne „Browar Elbląski”. O becnie produkcja obejmuje 9 gatunków piwa rozlewanego do butelek i puszek. Browar zatrudnia ponad 240 osób i jest jednym z największych pracodawców w Elblągu.

Amoniak pod kontrolą

Jedno z większych zagrożeń w firmie stwarza amoniak. Wykorzystuje się go w instalacjach chłodniczych. Piwo powinno być utrzymywane w niskich temperaturach nie tylko przed spożyciem, ale także na etapie produkcji. Amoniak w instalacjach chłodzących wykorzystywany jest od roku 1876 i w ciągu tego długiego okresu nie uniknięto na świecie wypadków spowodowanych jego wyciekami. Jednak, ze względu na swoje doskonałe właściwości termodynamiczne, zalety ekonomiczne i użytkowe jest on nadal najważniejszym czynnikiem chłodniczym. O skali zagrożenia świadczy m.in. artykuł o akcji ratunkowej po wycieku amoniaku w nieczynnym browarze w woj. kujawsko-pomorskim: „Silny zapach amoniaku pierwsi poczuli mieszkańcy sąsiadującego bloku i to oni zadzwonili najpierw do straży pożarnej, a później na policję. – To co było czuć, stało się nie do wytrzymania. Zapach z każdą minutą stawał się coraz bardziej intensywny. Zaczął wchodzić do poszczególnych pomieszczeń w domu. Gryzło w gardło i szczypało w oczy – mówili nam wyraźnie zdenerwowani sytuacją mieszkańcy budynku. – Straż i policja przyjechały natychmiast. Mieli problemy z wjechaniem, ponieważ wszystko było zamknięte. Policjanci musieli chyba siłą otworzyć bramę, bo inaczej strażacy nie mogliby wjechać – relacjonowali mieszkańcy” (* Tygodnik Lokalny Pałuki, „Groźny wyciek amoniaku”, 22 listopada 2007 r.).

W elbląskim browarze taka sytuacja nie mogłaby się zdarzyć. Z jednej strony wdrożono szereg działań niedopuszczających do ewentualnego wycieku, z drugiej – gdyby jednak on nastąpił – zakład oraz miasto są przygotowane do przeprowadzenia szybkiej i skoordynowanej akcji. W zakładzie utworzono jednostkę ratownictwa chemiczno-medycznego o statusie Ochotniczej Straży Pożarnej. Jej członkowie nie są z reguły wykorzystywani do akcji poza zakładem pracy, ale gdy kilka lat temu rozszczelnieniu uległa instalacja chłodnicza w zakładach mięsnych zostali wezwani do pomocy z uwagi na swoje wysokie kwalifikacje i posiadany specjalistyczny sprzęt.
Jak mówi Andrzej Kowalik, specjalista ds. ochrony przeciwpożarowej – Jednostka ratownicza jest ochotniczą strażą pożarną. Nie są to wyznaczeni pracownicy – sami do niej wstąpili m.in. żeby chronić swoje miejsce pracy. To nie jest tak, że dyrektor czy ja wskazaliśmy, kto ma być, a kto nie strażakiem – co ważne – są to osoby, które zdają sobie sprawę, że ich wiedza jest duża i ma służyć dbaniu o swoje miejsce pracy.
Trzon jednostki stanowią pracownicy działów energetycznych – gdzie jest dwóch pracowników-strażaków na każdej zmianie, uzupełniają ich przeszkoleni ochotnicy z innych działów. Bardzo dobrze znają oni miejscową instalację amoniakalną. Dzięki temu, że strażakami są pracownicy maszynowni, którzy wiedzą, gdzie są główne zawory – mają też sami możliwość odcięcia instalacji ze sterówki.

Hidden Content

DZIĘKUJEMY ŻE JESTEŚ Z NAMI!

Zainteresował Cię ten artykuł?
Podziel się nim ze znajomymi !


dobre praktyki

Podnoszenie kwalifikacji pracowników: dobre praktyki


Forum odpowiedzialnego biznesu przygotowało w ramach międzynarodowego projektu „Upskill 4Future” broszurę z dobrymi praktykami, zawierającą kilka konkretnych przykładów w zakresie podnoszenia kwalifikacji pracowników. (więcej…)


Kontynuuj

dobre praktyki

Safety Champions: BASF


Osoby odwiedzające zakłady BASF w Środzie Śląskiej wita wysoki na 30 i szeroki na 60 metrów budynek, dominujący nad otoczeniem. Nie mieszczą się w nim jednak biura, lecz w pełni zautomatyzowany magazyn surowców służących do produkcji wytwarzanych tu katalizatorów samochodowych.

(więcej…)


Kontynuuj

dobre praktyki

Liderzy bezpieczeństwa – GKN Driveline


GKN Driveline w Oleśnicy jest oddziałem międzynarodowego koncernu dostarczającego technologie i części systemów napędowych do branży automotive. Zakład zatrudnia obecnie 532 pracowników w systemie 3-zmianowym, jednak trwająca rozbudowa zakładu zwiększy ilość zatrudnionych do 1050.

(więcej…)


Kontynuuj

dobre praktyki

Laureaci konkursu CIOP – m/d/r/k Trusted Adviser Group


Każda organizacja gromadzi wiedzę, ale rozwija się tylko taka organizacja, która zdobytą wiedzą się dzieli. Wiedza to taki specyficzny zasób, który pomnaża się w wyniku dzielenia. W sektorze chemicznym działamy od wielu lat i w ramach specjalizacji tworzymy bazy danych miedzy innymi o zdarzeniach i wypadkach.
- wywiad z Markiem Różyckim, prezesem zarządu m/d/r/k Trusted Adviser Group Sp z o.o.

(więcej…)


Kontynuuj

dobre praktyki

Laureaci konkursu CIOP – Jacek Bocheński


Nowo wdrożone rozwiązanie rzeczywiście nie wymaga od obsługujących go pracowników dużej siły. Zastosowane w systemie węże połączone są z urządzeniami samozwijającymi się, a końcówki węży są łatwe do założenia i zablokowania, zatem ich obsługa jest znacząco lżejsza. Dzięki temu nowe rozwiązania zlikwidowały duży wysiłek fizyczny i stres u pracowników.
- wywiad z Jackiem Bocheńskim, głównym inżynierem w wydziale techniki „Kolei Mazowieckich – KM” Sp. z o.o.”

(więcej…)


Kontynuuj

dobre praktyki

Sztuka wizualna i bezpieczeństwo w miejscu pracy


Firma Faraone, jako organizator konkursu plastycznego ze Stowarzyszeniem „Lejo” we Włoszech, połączył sztukę, przemysł i bezpieczeństwo w miejscu pracy.

(więcej…)


Kontynuuj

Popularne