Problemy z podwykonawcami? Ciągle twierdzą, że czegoś nie wiedzieli? Sprawdź nasze rozwiązanie!!!

Toggle Bar

Temat ostatnio modny, ale my na łamach „Przyjaciela” nie zamierzamy nikomu zaglądać do sypialni. Chcemy skupić się na relacjach występujących wewnątrz przedsiębiorstw. Zgodnie z Kodeksem pracy to pracodawca ponosi odpowiedzialność za stan bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie. Odpowiedzialność ta przenosi się i dzielona jest na kadrę kierowniczą wszystkich szczebli.

Kompania Piwowarskia, dla której priorytetem jest bezpieczeństwo pracowników, postanowiła wzmocnić komunikację kwestii dotyczących bhp w browarach, organizując kampanię informacyjną wykorzystującą między innymi konsolę PlayStation.

Jednym z obszarów w ochronie zdrowia pracujących, obok oceny środowiska pracy i profilaktycznej opieki zdrowotnej nad pracownikami, jest promocja zdrowia w miejscu pracy. Jest to bardzo istotne, a wciąż niedocenione ogniwo w prawidłowo działającym, kompleksowym systemie ochrony zdrowia pracujących.

Gdańska Stocznia „Remontowa” im. J. Piłsudskiego S.A. specjalizuje się w przebudowach i remontach statków, jednostek offshore (służących do wydobycia ropy naftowej) i konstrukcji stalowych.

Praca w narażeniu na promieniowanie elektromagnetyczne wysokich częstotliwości wykonywana na znacznych wysokościach – przekraczających często 300 m – należy do codziennych zadań pracowników grup technicznych w firmie EmiTel, będącej operatorem naziemnej infrastruktury radiowo-telewizyjnej w Polsce. Spośród przeszło 600 pracowników spółki, ponad 200 świadczy pracę w grupach technicznych, a 150 z nich pracuje na wysokości, czasem w bardzo trudnych warunkach pogodowych.

Zakład Nestlé Polska S.A. Oddział w Kaliszu został laureatem konkursu „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej” realizowanego przez Państwową Inspekcję Pracy. Firma zdobyła pierwsze miejsce na szczeblu regionalnym, w kategorii pracodawców zatrudniających powyżej 250 pracowników.

Wszyscy jesteśmy behapowcami – usłyszałem od jednego z pracowników w firmie PZL Mielec. W tej przenośni zawiera się i podejście firmy do spraw bhp, i nastawienie pracowników. Kultura bezpieczeństwa przy produkcji statków powietrznych ma kardynalne znaczenie – zarówno ze względu na bezpieczeństwo zatrudnionych, jak i bezpieczeństwo przyszłych użytkowników. Na etapie produkcji nie wolno popełnić błędów, które mogłyby skutkować awariami czy wypadkami lotniczymi.

W koncernie Heinekena obowiązują trzy priorytety – bezpieczeństwo, jakość produktu i edukacja pracowników. W tej chwili w jego skład wchodzi ponad 120 browarów z 70 krajów produkujących około 200 gatunków piwa. W Polsce koncern jest właścicielem Grupy Żywiec SA skupiającej pięć browarów – w Żywcu, Cieszynie, Leżajsku, Warce i Elblągu.