Problemy z podwykonawcami? Ciągle twierdzą, że czegoś nie wiedzieli? Sprawdź nasze rozwiązanie!!!

Toggle Bar

Kompania Piwowarskia, dla której priorytetem jest bezpieczeństwo pracowników, postanowiła wzmocnić komunikację kwestii dotyczących bhp w browarach, organizując kampanię informacyjną wykorzystującą między innymi konsolę PlayStation.

Jednym z obszarów w ochronie zdrowia pracujących, obok oceny środowiska pracy i profilaktycznej opieki zdrowotnej nad pracownikami, jest promocja zdrowia w miejscu pracy. Jest to bardzo istotne, a wciąż niedocenione ogniwo w prawidłowo działającym, kompleksowym systemie ochrony zdrowia pracujących.

Gdańska Stocznia „Remontowa” im. J. Piłsudskiego S.A. specjalizuje się w przebudowach i remontach statków, jednostek offshore (służących do wydobycia ropy naftowej) i konstrukcji stalowych.

Praca w narażeniu na promieniowanie elektromagnetyczne wysokich częstotliwości wykonywana na znacznych wysokościach – przekraczających często 300 m – należy do codziennych zadań pracowników grup technicznych w firmie EmiTel, będącej operatorem naziemnej infrastruktury radiowo-telewizyjnej w Polsce. Spośród przeszło 600 pracowników spółki, ponad 200 świadczy pracę w grupach technicznych, a 150 z nich pracuje na wysokości, czasem w bardzo trudnych warunkach pogodowych.

Zakład Nestlé Polska S.A. Oddział w Kaliszu został laureatem konkursu „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej” realizowanego przez Państwową Inspekcję Pracy. Firma zdobyła pierwsze miejsce na szczeblu regionalnym, w kategorii pracodawców zatrudniających powyżej 250 pracowników.

Wszyscy jesteśmy behapowcami – usłyszałem od jednego z pracowników w firmie PZL Mielec. W tej przenośni zawiera się i podejście firmy do spraw bhp, i nastawienie pracowników. Kultura bezpieczeństwa przy produkcji statków powietrznych ma kardynalne znaczenie – zarówno ze względu na bezpieczeństwo zatrudnionych, jak i bezpieczeństwo przyszłych użytkowników. Na etapie produkcji nie wolno popełnić błędów, które mogłyby skutkować awariami czy wypadkami lotniczymi.

W koncernie Heinekena obowiązują trzy priorytety – bezpieczeństwo, jakość produktu i edukacja pracowników. W tej chwili w jego skład wchodzi ponad 120 browarów z 70 krajów produkujących około 200 gatunków piwa. W Polsce koncern jest właścicielem Grupy Żywiec SA skupiającej pięć browarów – w Żywcu, Cieszynie, Leżajsku, Warce i Elblągu.

W kwietniowy poranek ok. godziny 7 pojawiłem się przed wejściem do kopalni. Uzyskałem już wcześniej zgodę władz Spółki na zjazd na dół, ale czekał mnie jeszcze najważniejszy egzamin – badanie lekarskie. Uprzedzono mnie wcześniej, że aby nie „prowokować” ciśnieniomierza nie mogę pić rano kawy – co o tej porze było dla mnie dużym wyrzeczeniem. Badanie przeszedłem ze skutkiem pozytywnym, więc z odpowiednim zaświadczeniem mogłem wrócić do Działu BHP. Później wszystko potoczyło się już dużo szybciej.